Portreefotograafia: High Key valgustus

Low key harjutus jätkub high key harjutusega:

Valge taust, neli valgusallikat ja ootus saavutada võimalikult varjuvaba ilus helehelge pilt, mis hostogrammil paremasse serve kõrgmäestiku kujundaks. Tiina joonistas taas me skeemist ka pildi:

Ees külgedel olid kaks softboxi ja taga valgustasid valget tausta kaks reflektorit. Valgustugevus oli kõigil 2.

Mina elasin kõrvalt niisama teemasse sisse ja klõpsisin pilte ilma välguta lihtsalt selles valguses, mille me tekitanud olime. High keyst oli asi kaugel, aga armsad said need pildid küll. Liis on muidugi suurepärane modell ka 🙂

F/5,3 – 1/10 SEC – ISO-400 – 70 MM
F/5 – 1/10 SEC – ISO-400 – 50 MM
F/5 – 1/10 SEC – ISO-400 – 50 MM

Ma ei saa kohe rahulikult olla ja mul oli vaja katsetada ka, kuidas Liis teise nurga alt pildile jääb. Temast vasakul teeb keegi välguga pilti plaani järgi, mina olen aga kogu skeemist paremal ja minu jaoks on Liisi taust stuudio seina must. Ja sellel hetkel on minu jaoks Liisi suhtes kaks suurt softboxi vasakul ees ja taga ja kaks reflektorit valget tausta paremal valgustamas ees ja taga. Keeruline? Ega muud polegi, kui see, et ma tegin pildi mitte sealt, kus skeemi järgi fotograaf olema peaks vaid paremalt küljelt. Ja tulemus sai selline vahva, kontravalgusega. Veidi veidra taustavalgusega. Aga ikkagi vahva kogemuse mõttes 🙂

F/5 – 1/10 SEC – ISO-400 – 50 MM
F/5 – 1/10 SEC – ISO-400 – 50 MM

Proovisime Jaana peal ka. Seda, et high key jaoks heledamad juuksed on lihtsamad, sellest saime me ise ka aru, aga riietuse osa läks esimese hooga meelest. Õnneks leidus koolis tore tootefoto pildistamise “pudupõll” ja see läks kohe käiku, et eesmärgini jõuda.

F/4,8 – 1/30 SEC – ISO-800 – 50 MM

Tõsi ta on, et varje on vähem, pilt on heledam ja pehmem, aga ei silm ega histogramm kinnita high key tulemust.

F/5,6 – 1/30 SEC – ISO-800 – 105 MM

Sain välgu enda kaamera külge ja katsetasin. No polnud see, mida soovisin.

F/4 – 1/160 SEC – ISO-100 – 28 MM

Püüdsin elu eest Jaana tumedat riietust pildist välja jätta, kerisin objektiivi põhja, ronisin nii Jaana nina alla, kui sain ja siis tadaaa – kes see seisab Jaana ja välkuva softboxi vahel? Muidugi mina! 😛

F/5,6 – 1/8 SEC – ISO-100 – 105 MM

Katsetasime ka juuste kinnikatmist, et tumedat oleks pildil vähem. Jaana suured ilmekad silmad tulid imeliselt välja. Aga ma soovisin veel heledamat tulemust näha, et tajuda ära paras piir ja kaamera võimekus.

F/5,6 – 1/6 SEC – ISO-100 – 85 MM

Valgustugevus, mis oli alguses olnud 2 ja liikunud sujuvalt 2,5 peale, läks sirgelt 3 peale.

Tulemus sai grammike heledam. Statiiv oleks ilmselgelt abiks olnud tervuse saavutamiseks. Mida ma veel märkasin, oli pildi heledamaks muutudes intensiivne roosa, mis nahavärvis domineerima jäi. See on asi, millest ma ka kerges järeltöötluses lahti ei suutnud saada. Või kui sain, oli asi veel hullem teistmoodi. Ehk et see on asi, mida peab veel uurima ja katsetama.

F/5,6 – 1/6 SEC – ISO-100 – 92 MM
F/5,6 – 1/6 SEC – ISO-100 – 92 MM

Aga ma soovisin veeeeeeel heledamat, kohe päris piimjat, tulemust. Keerasime valguse põhja. Lagi oli 5. Jaana suured silmad võtavad lummavalt pildi lihtsalt üle! No ja fakt on see, et meie kursusel on samapalju häid modelle kui häid fotograafe. Mõned neist on ka ühes isikus 🙂

F/5,3 – 1/5 SEC – ISO-100 – 70 MM
F/5,6 – 1/8 SEC – ISO-100 – 105 MM
F/5,3 – 1/5 SEC – ISO-100 – 70 MM
F/5,3 – 1/5 SEC – ISO-100 – 80 MM
F/5,6 – 1/5 SEC – ISO-100 – 105 MM

Valgus näksib nina ja vari põsel pole hea, aga pilt ise on selline armas.

F/5,3 – 1/5 SEC – ISO-100 – 70 MM

Ja kui ma neid pilte Photoshopis vaatasin ja veidi servasid sättisin ja põrsaroosast vabaneda püüdsin ja ei vabanenud, siis oli mul nii kange kiusatus vaadata, mida see pilt mustvalgeks pööratuna teeb.

Ja see meeldis mulle. Ja ma katsetasin ka kõigi teistega, mida ma ei saa nüüd teiega mittejagada 🙂

Kokkuvõtvalt võib ütelda, et low keyd olid raskem skeemina paika sättida ja pildistada oli high keyd keerulisem. Mulle meeldib tänase seisuga high key rohkem. Aga noh, eks me katsetame veel kõike. Mu hirm stuudiovalguse ees hakkab asenduma vaikselt vaimustusega. Kes oleks seda kolm kuud tagasi osanud arvata? Lähen nüüd sama soojaga me kodust stuudikomplekti uudistama, mis aasta aega juba mu voodi kõrval seisab. Täna olen ma selleks valmis.

Ja kuigi internet on täis kõiksugu infot, siis jäi mulle näppu selline teemakohane lugu high ja low keyst 🙂

Jälgi mind Facebookis:

Leave a comment