Isadepäev. Mulgimoodi

Kõik algas sellest, et ma sain endale saapad. Korralikud tibisaapad kõrge kontsa ja võltsilt läikivate detailidega. Üldse mitte minu maitse, aga mugavad ja igati kantavad.

Kaks nädalat elasin ja hingasin ma teadmisega, et saapad vajavad ilmselgelt tuunimist. Terve nädala nihelesin ma haigena kodus, pea terve teise käisin ringi veendumusega, et ma pean nii ruttu kui võimalik kesklinna Suva poodi saama. Kui ma lõpuks sinna jõudsin ja kirevalt etno-letilt ihaldatud moonisukad pihku rabasin, takerdus mu pilk hoopistykis mustadele mulgi kuue motiividega sokkidele-põlvikutele. Suutmata valida, ostsin nii moonisukakad kui mulgipõlvikud ka.

Kaks ideed ja yks paar saapaid. Kyll ma keksisin mööda tuba, peeglite ja inimeste ees kord saapa kyljes yks, kord teine variant. Lõpuks tuli otsus, et moonisukad jäävad ootama uusi saapaid ja mina teen endale mulgisaapad. No kaalusin ka varinati, et teha teisaldatav mustririba, aga antud hetkel jäi see minu suhtelise sunnismaisuse ja tehniliste lahendusvõimaluste piiratuse tõttu teostamata. Nii, et saapad, hoidke alt! Proovimata on ju veel ise joonistamine ja tikkimine ja mitmed muud tehnikad 😉

Minu mulgisaapad said just täpselt nii vahvad kui ma soovisin ja vaimusilmas neid ette olin kujutanud. Ja kui ma siis laupäeva õhtul nendega end peegli ees yleni mustas paraadvormis keerutasin, siis oli ilmselge, et ma vajan pyhapäevase yrituse jaoks ka kotti ja kindlasti veel midagi. Nii syndisid samasse ansamblisse klappivad vajalik vildist kotike ja hädavajalik pross. No kilakola tuleb ju kuskile pista, taskuid mul sedapuhku polnud ning kampsunihõlm vajas ilmtingimata kinnitamist.

Kogu mu selle korra paraadkollektsioon:

Minu nunnu punase voodriga vildist kotike:

Ja nii astusin ma autosse, et sõita linna austavat kohustust täitma:

Ma pyydsin sel aastal isadepäeva tegelikule olemusele mitte mõtelda ja isikliku mätta otsast asjadest yle olla. See on mu esimene isadepäev ilma oma isata. Ja ka vanaisata. Õnneks tõrjus Aasta Isa väljakuulutamise kontsert-aktus mu argiseid mõtteid tõhusalt ja meil oli Freddy ja Äliniga väga tore pealelõuna Estonias. Tekk uuele Aasta Isale lõbusalt siigasaaga sehkendades ja raamis presidendi-kaart koos pyhenduse ja õnnesoovidega kenasti yle antud. Ja mina sain selle Aasta Isalt ka ühe matsuga musi! Vahva oli see, et kui ma kell 5.30 hommikul presidendi-pildi taha teksti hakkasin kirjutama, siis oleksin ma juba nagu teadnud, kellele see Aasta Isaks olemise au sel korral osaks saab. Just see lipukandmise osa. Aga tekst ise sai selline:

“Pea poolsada nobedat naist alustasid viie kuu eest Eestimaa erinevates paikades selle teki loomist. Sadade silmapaaride heasoovliku virtuaalpilgu all sai silmus silmuse järel sini-must-valgetesse lappidesse heegeldatud tõeline südamesoojus ja kätehellus.
Igal lapil on oma lugu.
Igas lapis on peidus hea soov,
Sinule, armas Isa.

Tuhanded palavad õnnesoovid käsitööportaal isetegija.net toredate tegijate poolt

Isadepäeval, 8. novembril 2009″

***

“Miks isale presidendid?
Jah, nad on tähtsad mehed meie minevikust ja olevikust, kuid palju tähelepanuväärsem on see, et toredal moel on just Eesti presidentide nimedes peidus ilus tõde:

Eesti isa on see, kes ikka hoolitseb, et perel oleks leivapäts laual. Eesti meeste soontes voolab merd samapalju kui kuuma verd. Eesti isa tegutseb, et meie lipp oleks rüütellikult kõrgelt au sees hoitud ja meie maa, meri, mets, rahvas ja loomad kaitstud ja armastatud.

Nii nagu meie president peaks olema hea, hoolitsev ja õiglane isa oma rahvale, on iga isa omal viisil enda pere ja kodu armastatud president. Ainult tema ametiaeg on eluagne ja ümbervalmisele ei kuulu.

Sügava lugupidamisega

Eva Herrera”

***

Siis, kui aukohustused olid täidetud, jäädvustasime ka isenneast pildile. Freddy oma tohutult ilusas piduryys ja Älin moonisuka ja heegeldet moonikleidiga:

Jah, me lepime tavaliselt alati eelnevalt kokku, mida me sellisele yritusele selga paneme. Sel korral aga oli teada vaid see, et ma lähen mustas. No me lihtsalt kohe klapime Äliniga lennult alati kokku 🙂

Sel korral oli meie tekki näha pea kõikjal. Ilus tekk on. Kaunis tegu. Ja õige mees sai selle tiitli ja teki täiesti õigustatult ja teenitult 🙂

Reporterite ja õnnitlejate tulvast läbi tungides õnnestus meilgi saada yks hoogne kaadrike tekist käigu pealt:

Mis muud.. hoidke oma isasid, vanaisasid, laste isasid. Hoidke neid iga päev. Alati. Kui nad on eemal või neid enam ei ole, siis hoidke neid oma sydames ja mälestustes, sest me kõik elame seni kuni meid mäletatakse ja armastatakse 🙂

Jälgi mind Facebookis:

22 thoughts on “Isadepäev. Mulgimoodi”

  1. Oh ja ah millised viksid saapad sul nüüd on! Päris hirmsast läikribast on saanud väga mõnus ja stiilikas saabas 🙂
    Mul tundub, et sel aastal oli kogu see üritus hoopis paremini organiseeritud. Ei olnud kokutamisi, kõik sujus, aasta Isa sai sõna ka 😉
    Ja teie kolm nägite superhead välja!
    Ma mõtlen nüüd, mitu asja mul oleks vaja Suva sokkidega ära tuunida 😛

    Reply
  2. Stiilne tibi oled 🙂
    Ka mul oli see aasta esimene, millal ma ei saanud helistada oma Isale ja öelda, et kallis oled.
    Aga me ju mäletame ja meenutame ikka neid helgete mõtetega.
    Ja selle aasta Isa on hea valik 🙂
    Tekk on super igastahes, au ja kiitus tegijatele.

    Reply
  3. Kiidan kõigepealt su igavesti kena pidukomleki. Saapad on väga vinged 🙂
    Tekk on vägev ja mõnus oli telekast seda näha. Tuttav ja soe tunne tuli. Mõtlesin, et mis veel need tublid isetegijad tunnevad, kelle heegeldatud lapikesed teleri ekraanilt vastu naeratavad ;).

    Reply
  4. Ägedad saapad ja kõik teised lisandid muidugi ka. Vaatasin eile televiisorist teki üleandmist ja nii hea tunne oli, ilus tegu! Ja Suva toodangut kannan mina ka suure rõõmuga.

    Reply
  5. Jessas kui lahedad te välja nägite! Nii hästi sobib ikka must ja moonida ja need mulgi mustrid kokku! Sinu ideed on nagu ikka väga briljantsed!

    Reply
  6. Fantastiline komplekt! Vaat siis, see mul täna juba teine blogi lugeda, kus saapaid tuunitakse ja siin veel loen, et Laimal ka sama tegevus käimas, hmm ….

    Reply
  7. Vaatasin täna lehest Aasta Isa koos selle tekiga ja tundsin südamest heameelt,et see läks ühe tublile kõigile tuntud isale.Ja kõigepealt tundsin uhkust selle teki tegijate üle!Nägin seda isetegijate sünnipäeval oma silmaga,nii kena traditsioon!Sinu saapatuunimine on lihtsalt super ja kogu ansambel täiuslik!Hakka või Suva sukapoodi minema…

    Reply
  8. Hea nali, varsti käime kõik, moonisukad jalas.Ka mina tahtsin neid koos saja teise naisega Mardilaadalt osta, aga mida polnud, oli kõikidele eesti naistele sobiv M suurus. Müügil oli ainult XL suurus ja müüjad kehitasid õlgu, et neile ei antud tehasest kaasa. :-)))) Oleksite seal Sibulaplixiga mõlemad nagu moonipõllul olnud :-)))))
    Saan aru, sa hakkasid kingadisaineriks !!!! Miks ka mitte, sest esimene vasikas pole sul üldse aia taha läinud!!!!
    Kirjaread Aasta Isale olid sul ka hästi läbimõeldud, pisar tuli kohe silma. Ei tea, kust sa küll selliseid isasid tunned, ilmselt enda oma ??? Kahjuks on selliseid suht vähe. Aga teki üleandmine läheb aasta-aastalt pidulikumaks ja tähtsamaks ja loooomulikult on selle Aasta Isal ikka tõeliselt vääriline Mees.

    Reply
  9. Kena, Kena ja veelkord fantastiliselt kena komplekt. 🙂 Ma olen kogu rääkinud, et sa oled … . 😉

    Olla Isa.
    Isadus ei hakka pihta lapse sünniga ja ei lõppe 18 a pärast punktuaalselt.

    See on kui ametinimetus mille väljateenimiseks tuleb olla ISA.

    Et aastaisaks saamiseks tuleks veel palju pingutada, kuid ega ma jonni ei jäta. Viimasel ajal on tulnud palju juurde õppida.
    Meie materiaalne maailm ei ole lastele vajalik. Kingituste ja kommiga neid ära ei osta.
    Nemad vajavad hoolt ja ….

    Olla isa on olla eeskuju ja seda 24/7.

    Sinu ISA. Kas aastaisa vääriline, kõi mitte, tead Sina kindlasti paremini. Ta oli mees kes püüdis ja pakkus võimaluste piires oma lastele parimat.

    Sinu ISA on ja jääb alati sinuga Eva.
    Sõltumata tema maisest lahkumisest ei kao head mälestused Temast kunagi.

    Ole Tubli:)

    Reply
  10. Te kõik kolmekesi nägite vapustavad välja!!! Ja ma olen nii uhke, et mina andsin ka oma panuse lappe heegeldades ja kokku heegeldades!

    Reply
  11. Ilus! Kõik on ilus! Ilus tekk, ilusad isetegijad seda Aasta Isle üle andmas, ilusad õnnesoovid ja mõtted isadest ja isadele! 🙂

    Reply

Leave a comment