Söömisest ja suhetest

Alles eile, kui lõõmas päike ja kuumus oli lõunamaine, oli tunne, et mis te ajate, et suve pole nagu sel aastal olnudki. Kogu suvi on olnud yks paras päikeserabandus. Ja nyyd, kus päike on pilve taga varjus, kuigi on soe, on juba tunne, et kas suvi tõesti oli või nägin seda unes. No ja kui ta isegi oli, siis nyyd on ta kindlasti läbi. Talvel suure pimeduse ja kylmaga maadeldes meenuvad kindlasti need ykskud hetked, kui päike säras, sai jääkylmas merevees millimallikate vahel sulistada, aga suve ju nagu ikka polnud. Ja nii igal aastal. Oleme oma kliimavööndi ohvrid 😀

No ja lapsena tundus suvi alati soojem ja pikem ja mõnsuam ja ilm polnud yldse nii heitlik. Hakka või seda vanainimeste muru-oli-rohelisem-juttu uskuma. Kui mul last poleks, siis võibolla usuksingi, aga tema tegemisi jälgides on ysna selge, et suvi kestab laste jaoks ka meie geograafilist asendit arvestades vähemalt pool aastat ja elu on ilus. Hakka või jälle ise ka uskuma. No vahel tuleb mulle kyll karm reaalsus koju kätte ka, kui pean liiga sygavale (põlvini) vette läinud last kargama jäisesse merevette riietega päästma. Aga kaldalt on tema hullamist vahva vaadata. Eriti jope ja mytsi ja kinnastega 😀

Istun hetkel siin arvuti taga koos oma pärdikupoisiga. Sööme jänkukrõpse. Sõnad ‘krõps’ ja ‘dipikaste’ toimivad ja sobivad söögiks igal ajal iga ilmaga. Olen kyll lugenud vastavat kirjandust ja pyydnud aru saada sellest imelisest märgisyteemist ja sõltuvust tekitavatest ainetest, aga no mõni asi jääb siin elus mysteeriumiks. Öelge mulle, kust teab laps, kes pole iial oma elus käinud mäkdoonaldsis vms kohas söömas, et sealt saab midagi syya? Aga juba väga pisikesena elavnes ta silmmärgatavalt, kui mäki kollane M-täht kuskile tee äärde jäi ja nõudis elavalt ‘mämm-mämm’. Sama käib ka Statoili kohta kust keegi temale ja temaga koos olles pole süüda ostnud. Miskipärast arvab ta, et sealt peaks saama syya. No saab ju ka, aga kust tema seda teab?

Vot ja lisaks selle märgisysteemile on tal selge ka see, et söögiks on head kartulikrõpsud ja muu selline. Sest vahel mõnel sünnipäeval ju on pakutud. Aga mul endal on tunne, nagu ma neid pidevalt koju ostaksin ja ise himuga tema ees sööksin ja ahvatleksin. Õnneks on ta aga veel nii väike, et pisike kavalus on abiks – lõika suur kausitäis värskeid porgandeid ja kurke kangideks, tee juurde mahe dipikaste (sobib ka täiesti tavaline matsestamata jogurt) ja ytle lapsele rõõmsalt, et täna sööme hoopis jänkukrõpse (no ikka selle peale, et tema on eelnevalt ahastades nõudnud mult kartulikrõpse). Sõnal ‘krõps’ on võluvägi ja poiss vitsutab näost sisse värsket kraami nagu muidu sööks ainult puhtaid pahasid E-sid. Aga kauaks seda jagub? Või äkki kinnistub teatav harjumus?

Ma ise olen teatavas sõltuvuses kokakoolast. No ei taha, aga vahel peab. Eriti vihkan Selvereid, sest neis on kenasti kassade juurde veetud pisikesed kylmkastid higistava rämpsjoogiga. No ei suuda ma vahel mitte vastu panna, kui on vaja pikalt sabas seista ja oodata pääsemist. Nõrk olen. Aga lapsele ma ei anna – koka on emme jook, õlu on issi jook ja tema jook on kraanivesi või mõni muu võimalikult naturaalne gaasivaba jook. Varsti ei saa nagunii enam kätt ette panna, aga kuni saab, seniakaua panen ka 😀

Päikesevaba ilm muudab jutukaks. Ja kirjutada tahaksin veel paljust. Viimaste nädalate jooksul on saanud ysna palju tehtud ja lõpuks ometi hakkab mulle tunduma, et asjad saavad kuidagi joonele. Tööasjad siis. Muud asjad ei saa nagunii enam kunagi joonde, sest on asju, mida ei saa parandada. Kahjuks.

Aga kui endal midagi pole, mille nimel pingitada ja millest enam unistada, siis on mul olnud elus vähemalt see imearmas võimalus, et saada veidi osa teiste õnnest ja rõõmust. Jah, ok, mul on laps ja varsti on neid ehk kaks ja nemad ongi mu elu mõte ja tugevus ja nõrkus ja elushoidev jõud. Aga selleks, et olla õnnelik on vaja olla osa perekonnast ja yksikema koos lastega pole terve ega terviklik perekond. See on poolik ja katkine perekond. Võibolla tõesti toimiv syteem ja elokuorraldus, aga kindlasti mitte see, millest enamus meist unistab ja õigeks peab. Jah, ennast saab petta, luua illusioone, aga perekond koosneb siiski mehest, naisest ja järelkasvust (eriolukorrad ja surm on paratamatud, neist ma ei räägi). On ju nii?

Pulmad, abiellumine ja perekond on minu jaoks alati olnud sydamelähedane teema. Kodu ja perekond on yldse tähtsaimad ‘asjad’ mu arvates. Ja siis, kui ise oled kõigest ilma jäänud vastu oma soove ja tahtmisi ja tundeid ja otsid vaid elumõtet ja pyyad end niigi palju kokku võtta, et veel yks päev jaksata olla, siis on nii kosutav joonistada perepilte, kokkuhoidvaid ja armastavaid, pilte pulmadeks noorpaarist, armunutest, lastest. Noh, nagu peidaks end muinasjuttu, sest reaalsus on liiga valus. Talumatult valus. Eks see on omal moel seesama viis saada osa lähedusest ja heast olemisest, nagu mõned lapsed varastavad teiste laste asju. Mitte puudusest. Reeglina on nad hästi toimetulevate vanemate lapsed, neil on olemas kõik ASJAD, mis eluks vajalikud. Aga pole armastust, lähedust, turvatunnet ja selle kompenseerimiseks võtavad nad nende laste asju, kelle puhul neil on tunne, et ehk saavad nad ka ise siis osa heast enesetundes-enesekindlusest, mida need teised lapsed endast kiirgavad. Suure inimesena ei lähe ma ju teiste asju võtma, teiste elu elama, eriti vägisi, aga kuna mul see võimalus teiste elust veidi osa saada vahel lihtsalt on, siis olen selle eest sydamest tänulik neile.

Viimase aja tegemistest teile ka yks pilt. Tegelikult kaks, sest sain teha sisuliselt kaks yhesugust pilti ja see annab soodsa võimaluse näidata valmis pildi kõrval ka valmisvärvitud, aga piirjoonteta pilti. Vahel soovib mõni näha poolvalmis pilti ja siis on alati suur segadus, et mis asi see on ja miks on nii ja kui siis äärejooned saavad paika, siis on kõik äkki korras. Just selle pärast ei kipu ma poolikut tööd näitama. Pigem siis tõesti lihtsalt mustaga kavand, aga mitte värviline äärejoonteta pilt 🙂

Et siis poolik ilma äärejoonteta töö:

Ja valmis töö:

Ja palju-palju-palju õnne asjaosalistele endile! 😀

Ja Susa, suur-suur tänu Sulle tunnustuse eest! Ma olen omadega nii rabas, et sellised asjad tulevad mu jaoks kyll täiesti lambist, aga vähemalt hetkeks võlub see naeratuse suunurka ja seegi on juba hea algus. Aitäh, Sulle! Uurin ja mõtlen veidi selle asja yle ja tegutsen siis ka ise 😀

Ja päike tuligi välja. Suvi polegi veel läbi. Kui veel edasi kirjutaks, siis jõuaks varsti ehk öö ka kätte. Mõnusat sooja suvepäeva teile kõigile! 😀

Jälgi mind Facebookis:

16 thoughts on “Söömisest ja suhetest”

  1. Kusjuures mina – joonistamisega pea mitte üldse tegelev inimene – ei teadnudki, et äärejooned tulevad alles pärast! Värviraamatutes (mida laste kõrval vahel praegugi naudin)on ju ikka teistpidi, et enne jooned :). Nii naljakas!
    Pilt ise on muidugi jälle nii armas ja vahva ja positiivne -nagu Sinul ikka.
    Ja muide, see on lihtsalt võimatu, et Sinu muud asjad enam korda ei saa – võib-olla teistmoodi kui enne, aga ilusat elu on Sul veel palju ees! Mina küll usun, usu Sina ka!

    Reply
  2. Väga armas pilt!Jõudu Sulle!Minumeelest on lapsed kõige tähtsamad,nemad ju armastavad Sind tingimusteta.Peaasi,et ise neid oma muredega eemale ei tõuka.Küll siis ükskord jälle õnnelik oled.Palu ,palju jõudu veelkord!

    Reply
  3. Hei-lase ikka julgelt suvel enese üle võimust võtta:)Kõik läheb ju hästi.Kõrbistage aga "jänkukrõpse"-mis saab veel olla kaunim kui naeratust täis poja silmad.PS!Meie pisi tunneb ka kõik Kuressaare kohvikud ära,muidugi tänu sellele et me seal tihedad kylalised kah!Hyyab kaugelt juba mämm,mämm…..

    Reply
  4. Nojah, eks see üksikema teema torkab valusalt minulegi. Kõige valusam on muidugi, et see ei vasta ju sellele millest unista(tu)d ning siis on ensehaletsus kerge tekkima. Kuid mõtle sellele mis sul olemas on (mitte mis võiks olla) ja usu mind põhjust õnnelik olla juba on. Kui mul teinekord raskeks läheb siis tuletan filmi "Toscana päikese all" meelde või vaatan üle ja kõik on jälle hästi… Ole tubli!

    Reply
  5. Kallis pisihaldjas!
    Elu on lihtsam kui sa arvata oskad: võimatu tuleb lihtsalt heaks kiita, möödapääsmatuga hakkama saada ning väljakannatamatut taluda!
    Pärast kurbust annab rõõm õnnevõtmed!
    Ja ära unusta – OLED NIISAMA ERAKORDNE NAGU KÕIK TEISEDKI!
    Need pole minu mõtted, vaid raamatust, aga ehk toetavad Sind Sinu tegemistes, mida on alati tore oodata ja vaadata.
    Kalli-kalli!
    -Mannike-

    Reply
  6. Jõudu ja jaksu sulle! Raskused teevad meid ainult leidlikumaks ja tugevamaks.Kui ikka midagi väga, väga tahta, siis soovid ka täituvad, nii võid ka ühel hetkel tabada end elamast hetkes, kus üksikemast on saanud abikaasa ja paljude laste ema. Pea püsti ja naudi päikest ja oma kullakest!!!!!

    Reply
  7. Armas pisihaldjas.
    Ma olen vaimustatud sinu töödest.Kuigi ma ei ole sind näinud, tunnetan, et oled üks väga armas inimene, kes oma töö ja mõtetega oskab valmistada rõõmu.
    Kalli-kalli sulle.

    Reply
  8. Sinu töödest kiirgab nii palju rõõmu ja soojust! Ja Sinu tööd võluvad kõigi nägudele naeratuse. Ma väga-väga loodan, et kõik need naeratused kokku kogunevad ja Sinu juurde Sind rõõmustama tulevad!
    Vahel ongi tunne, et kõik on must ja midagi enam polegi loota. Aga siis on vaja sundida ennast ringi vaatama – praegu on suvi, soe! Varsti tuleb ilmatuma ilus kirju sügis! Sinu kõrval on Sulle kõige lähedasem inimene – ükskõik, kellele kes – laps või mees või vanemad või õed-vennad. Enamus inimesi ilmas on head ja soovivad ka teistele head. Ja maailm on tegelikult üks ilus koht kus elada – igas asjas on midagi head!
    Jõudu Sulle ja kalli ka!

    Reply
  9. Sydamest tohutu suur tänu teile heade sõnade ja toetuse eest. Sain siin päeva jooksul teie kommentaare lugedes mitu head peatäit nutta. Vist ikka pigem heast meelest sedakorda. Tänan teid!

    Reply
  10. Mannikese mõtted (olgugi laenatud) mõjutasid mindki. Sinu tööd on alati niiii armsad. Ja nii loomutruud. Nagu tegelikult elugi.
    Isegi siis, kui kõik ei lähe nii nagu tahaks…

    Reply
  11. Armas pisihaldjas
    Mulle su tööd nnnnnnnnnnnnniiiiiiiiiiiiiii väga meeldivad, et tahaksin teha sulle tellimust, kui võimalik.
    Ma ei taipa kuidas privaatsõnumit saata.
    Bloginduses pole veel oma blogi,kuid ühel ilusal hetkel saab olema.
    kirjuta mulle sirjemanna@hot.ee ja räägin sulle mis mõte mul teoksil on.

    Reply
  12. mulle meeldib mõelda, et elu on nagu sebra – musta triibu järgi tuleb alati valge, ehk siis kunagi ei jää halb püsima. oma elus olen seda ka tähele pannud, et just nii see ongi. vahel on mõni must triip laiem, vahel valge, aga kunagi ei jää must püsima!!!

    Reply

Leave a comment